Regulāri tīrot un rūpējoties par savu plašu atskaņotāju, jūs nodrošināsiet savai iekārtai perfektu skanējumu un ilgmūžību. 


Plates rada statisko elektrību, kas piesaista netīrumus, putekļus un citus nosēdumus gan uz atskaņotāja, gan uz jūsu ierakstiem. Pat, ja jūs neredzat putekļus, tipiskā šņākšana, sprakšķēšana, skrāpēšana, ko dažkārt dzirdat, klausoties ierakstus, ir zīme, ka laiks tīrīt gan plates, gan atskaņotāju.

Ja vēlaties aizsargāt savas smalkās vinila plates un turpināt baudīt sava atskaņotāja mūziku vēl daudzus gadus, regulāri veiciet raksta turpinājumā uzskaitītās darbības, lai parūpētos par sava atskaņotāja ilgmūžību. Nav svarīgi, vai jums ir budžeta modelis vai augstākās klases modelis, regulāra kopšana ir būtiska visos aspektos. 

RELOOP piedāvātais plašu atskaņotāju tīrīšanas piederumu  un rezerves daļu klāsts palīdzēs nodrošināt jūsu plašu atskaņotājam kalpot pēc iespējas ilgāk!


Soli pa solim veiciet sekojošu apkopi:

TĪRIET ADATU
Adata ir jātīra katru reizi, kad izmantojat atskaņotāju. Samitriniet antistatiskas drānas stūri ar speciālu tīrīšanas līdzekli, pēc tam uzmanīgi noslaukiet adatas galu no aizmugures uz priekšu. Izvairieties slaucīt no vienas puses uz otru, jo tas var saliekt smalko adatu.

NOTĪRIET IERAKSTU PLATES
Regulāra tīrīšana ir būtiska, ja vēlaties pēc iespējas labāk aizsargāt savus ierakstus un iegūt no tiem arī lielisku skaņu. Labākais veids, kā to izdarīt, ir izmantot otu, kas izgatavota īpaši vinila platēm, tādejādi, efektīvi notīrot, no platēm lielās putekļu daļiņas un nogulsnes. Pēc tam, izmantojot speciālu tīrīšanas līdzekli un antistatisko drānu, notīra no plates virsmas visas noturīgākās putekļu daļiņas. Šāda regulāra plašu uzkopšana pārtrauks kaitinošo, skrāpējošo skaņu, vienlaikus maksimāli aizsargājot jūsu ierīces adatu un ierakstus.

NOTĪRIET VADU SAVIENOJUMU VIETAS
Lai pārliecinātos, ka pacelšanas/nolaišanas svira perfekti saskaras ar plašu atkaņotāja galviņu, regulāri notīriet savienojumus. Jūs varat ļoti viegli notīrīt putekļu daļiņas ar antistatisko mikrošķiedras otu. Noturīgākiem netīrumiem iesakām samitrināt mikrošķiedras sūkli ar tīrīšanas šķidrumu un izmantot to kontaktu tīrīšanai. Lai pēc iespējas vienkāršāk būtu notīrīt kontaktus visā plašu atkaņotāja galviņas savienojuma vietā, gan RELOOP mikrošķiedras tīrīšanas sūklis, gan atbilstošā birste ir pielāgota savienojuma izmēram, padarot tos ērti lietojamus.

PASARGĀJIET ATSKAŅOTĀJA ADATAS TRANSPORTĒŠANAS LAIKĀ
Mēs iesakām iegādāties transportēšanas kastīti, lai jūsu plašu atskaņotāja galviņa un adata vienmēr būtu pasargāta. Tomēr jums ir jāpārliecinās, ka esat izvēlējies sava atskaņotāja galviņai/adatai piemērota izmēra kastīti. Labs risinājums ir RELOOP CARTRIDGE KING uzglabāšanas somiņa, pateicoties tās modulārajai konstrukcijai, tā nodrošina speciāli iestrādātu vietu, kur novietot Concorde un klasiskās plašu atskaņotāja galviņas ar turētājiem (headshell). Tīklveida kabata ar rāvējslēdzēju ir piemērota tīrīšanas lupatiņu un citu piederumu uzglabāšanai.

PARŪPĒJIETIES PAR  ATSKAŅOTĀJA ADATĀM
Ja vēlaties baudīt nevainojamu skaņu, vienlaikus nodrošinot, ka jūsu atskaņotājs un plašu kolekcija ir aizsargāta pret nodilumu, ir svarīgi precīzi noskaņot un regulāri apkopt atskaņotāja pacelšanas/nolaišanas sviru. Tas ietver adatas kontaktspēka noteikšanu, atskaņotāja galviņas regulēšanu un kontaktu savienojumu tīrīšanu.
Labākais veids, kā noregulēt atskaņotāja galviņu un adatu, ir izmantot SME regulēšanas rīkus. Tirgū ir pieejams plašs dažādu modeļu klāsts, taču precīzai regulēšanai vislabāk ir izmantot spoguļinstrumentu. Tas ļauj viegli izmērīt attālumu starp atskaņotāja adatas galu un nolaišanas/pacelšanas sviras pagrieziena punktu, kā arī optimizēt galviņas leņķi. Rezultātā ir daudz uzlabotāka plašu celiņu precizitāte, ievērojami mazāks nodilums un kristāldzidra skaņa.

Kā jau noskaidrojām, pacelšanas/nolaišanas sviras un galviņas savienojumi ir regulāri jātīra, kā arī jānoņem visi vinila atlikumi no adatas. Labākais veids, kā precīzi noteikt iekārtas kontaktspēku, ir ar pacelšanas/nolaišanas sviras līdzsvaru, kura balansēšanas atsvari precīzi nosaka atskaņotāja kontaktsvaru.

RELOOP plašu atskaņotāja mērinstrumentu komplektā ir iekļauts viss nepieciešamais, lai perfekti noregulētu, koptu, tīrītu plašu atskaņotāju un tā sastāvdaļas. Komplektā ir arī metāla skrūvgriezis - plašu atskaņotāja galviņas montāžai un pincetes smalku regulējumu veikšanai un balansēšanas atsvaru satveršanai.

Veicot sava plašu atskaņotāja apkopi, svarīgi ņemt vērā:
  • Pirms sākat atskaņotāja tīrīšanu, noteikti atvienojiet to no elektrotīkla. Vislabāk virsmu notīrīt ar nedaudz samitrinātu mikrošķiedras lupatiņu, taču pārliecinieties, ka neviens no elektriskajiem kontaktiem nav slapjš – lai pasargātu tos no korozijas. Pirms atkal pievienojat strāvas kontaktdakšu, jums OBLIGĀTI viss ir rūpīgi jāizžāvē.
  • Vienmēr adatām izmantojiet plastmasas aizsargapvalkus.
  • Vienmēr atcerieties atskaņotājam uzlikt  vāku, kad tas netiek lietots. Tas ievērojami samazinās putekļu daudzumu, kas uzkrātos uz atskaņotāja. 
  • Pirms uzsākat lietot plašu atskaņotāju - izlasiet lietošanas instrukciju, izvairieties no pašdarbības.

Lietas, ko noteikti NEVAJADZĒTU darīt:
  • Nekādā gadījumā nelaizīt kabeļu savienojuma vietas un netīrīt tos ar siekalām. Šim nolūkam ir īpašs tīrīšanas šķidrums, kas pasargā kontaktus no korozijas.
  • Netīriet adatas ar pirkstu galiem, jo jūs nenoņemsit uz tām visus nosēdumus, kā arī pastāv risks sabojāt adatas.
  • Nenovietojiet neko un neatbalstieties uz plašu atskaņotāja.
  • Nelietojiet ķīmiskos tīrīšanas līdzekļus.

Ievērojiet ieteikumus, izmantojiet profesionālus plašu atskaņotāju apkopes līdzekļus un instrumentus, tādejādi nodrošinot savai iekārtai perfektu skanējumu un ilgmūžību!

Oficiālie zīmola RELOOP pārstāvji Latvijā - www.discomania.lv